rome
Ga naar: Rome index monumenten / Rome links / Rome archaeologisch /
Rome homepage
/ kaart van Rome
basilica iulia
 
Basilica Iulia
Basilica Iulia met op de achtergrond de Palatijn
 
Spelletje op de treden van de basilica Iulia Spelletje op de treden van de basilica Iulia
Spelletjes op de treden van de basilica Iulia
Het grootste gebouw van het Forum, de basilica Iulia, beslaat de hele zuidzijde tussen de vicus Tuscus en de vicus Iugarius. De bouw van het gebouw werd begonnen in 55 v.C. in opdracht van Caesar en voltooid door Augustus, op de plaats van de vroegere basilica Sempronia. Dit was een gelijksoortig gebouw, gebouwd in opdracht van Tiberius Sempronius Gracchus, de vader van de beroemde volkstribunen. Deze basilca was een symmetrische tegenhanger van de basilca Aemilia en had aan de forumzijde een reeks winkeltjes (tabernae veteres). Deze winkeltjes zijn echter met de grond gelijk gemaakt voor de bouw van de basilica Iulia.

De basilica Iulia diende als zetel voor de justitiële adminstratie en hier hadden de Centumviri hun rechtbanken. Hij werd verwoest door een brand in 14 v.C., maar snel herbouwd en werd in 12 v.C. gewijd aan de "kroonprinsen" Caius en Lucius, de kleinzonen van Augustus. In later tijd werd de basilica gerestaureerd door Diocletianus na de brand van 283 n.C., een restauratie het oude aanzien van de basilica niet veranderd heeft.

Deze basilica was in totaal 101 bij 49 meter en bestond uit een grote centrale aula (82 bij 18 m.) aan vier zijden omgeven door een dubbele rij gaanderijën (porticus) met zuilen in latericium en travertijn, die 5 schepen vormden (De resten die nu zichtbaar zijn, zijn grotendeels een reconstructie uit de 19e eeuw.). Het gebouw was open aan de lange noordzijde naar het plein met de erezuilen toe en de laatste vleugel van de gaanderij (porticus) aan deze kant had zuilen, die verrijkt waren met dorische halfzuilen en arcades van twee verdiepingen. De hoofdingang bevond zich in het midden van deze porticus en aan weerszijden hiervan waren twee bases van standbeelden overgebleven met inscripties die aangeven dat het beelden waren van de Griekse beeldhouwers Polykletos en Timarchos.

In het plaveisel van de porticus en de treden naar het plein toe zijn resten van vele "graffiti", vooral van spelletjes ingekrast.
 
Plattegrond van de basilica Iulia