rome
Ga naar: Rome index monumenten / Rome links / Rome archaeologisch /
Rome homepage
/ kaart van Rome
carcer mamertinus
 
Carcer Mamertinus Tullianum
Carcer Mamertinus
 
Onder de kerk San Giuseppe dei Falegnami (St. Jozef van de timmerlieden; afb. hieronder) kan men de oudste kerker van Roma, de Carcer Mamertinus of Tullianum, genaamd, bezoeken. Deze gevangenis heeft koning Ancus Martius laten bouwen aan de voet van de Capitolinus, vlakbij het Comitium. De voorgevel in grote blokken travertijn is gedateerd tussen 39 en 42 na Chr., blijkens de inscriptie met de namen van de consuls Caius Vibius Rufinus en Marcus Cocceius Nerva. Achter deze voorgevel echter is nog een andere, oudere gevel van tufblokken.

Via de huidige ingang komt men in een trapeziumvormige ruimte (ca. m. 3,60 bij 5) met tongewelf, gebouwd van tufblokken in de 2e helft van de 2e eeuw voor Chr. Vroeger moeten er meer van deze ruimtes geweest zijn. Een gat in de vloer van de trapeziumvormige ruimte gaf toegang tot een eronder gelegen ruimte (waarin men tegenwoordig kan komen via een moderne trap), oorspronkelijk cirkelvormig (diameter ca. 7 m.), maar tegenwoordig aan één kant onderbroken.

Dit moet het meest afgezonderde deel van de gevangenis geweest zijn, het Tullianum, waarin de ter dood veroordeelden werden opgesloten. Deze ruimte is Tullianum genoemd, niet omdat koning Servius Tullius hem zou hebben laten bouwen, maar omdat er een tullus, waterreservoir, in de buurt lag. Van de illustere personen die hier werden opgesloten en ter dood gebracht - door wurging, onthoofding of verhongering - zijn ons overgeleverd: de volgelingen van Caius Gracchus (123 v.C.), Jugurtha, koning van Numidië (104 v.C.), de senatoren Lentulus en Cetegus, handlangers van Catilina (60 v.C.), Vercingetorix, de beroemde aanvoerder en leider van de Galliërs (49 v. C.) en nog andere.

Deze ruimte wordt ook wel San Pietro in Carcere, omdat volgens de middeleeuwse overlevering ook de apostel Petrus hier gevangen gezeten zou hebben en later nog vele christenen. Deze overlevering zal er wel de oorzaak van zijn dat juist deze ruimtes behouden zijn. Deze overlevering vertelt ook dat Petrus zijn medegevangen bekeerd heeft en dat er om hen te dopen spontaan een bron ontstond. De plek waar deze bron ontstond is nog steeds aangegeven. Bij het begin van de moderne trap naar beneden is een "deuk"in de muur die afgeschermd is, hier zou Petrus zijn hoofd gestoten hebben.
San Giuseppe dei Falegnami
San Giuseppe dei Falegnami