rome
Ga naar: Rome index monumenten / Rome links / Rome archaeologisch /
Rome homepage
/ kaart van Rome
tempel antoninius & faustina
Tempel van Antoninus en Faustina
Tempel van Antoninus en Faustina
 
 
De tempel van Antoninus en Faustina, gelegen ten Noorden van de Regia, is redelijk goed bewaard gebleven omdat de kerk van S. Lorenzi in Miranda erin gebouwd werd in de 7e/8e eeuw nC. De tempel werd gebouwd in 141 nC. in opdracht van keizer Antoninus Pius ter nagedachtenis aan zijn vrouw Faustina en later na zijn dood werd hij in opdracht van de senaat in 161 nC. ook aan hemzelf gewijd, zoals uit de inscriptie blijkt.

De tempel verheft zich op een hoog podium gebouwd met blokken peperijn, met aan de voorkant een trap (in de moderne tijd gerestaureerd met bakstenen) in het midden waarvan nog de resten van het altaar zichtbaar zijn. De pronaos wordt gevormd door 10 monolithische zuilen van geaderd (Caristhisch) marmer, zes aan de voorkant en 2 aan elke zijde, 17m hoog en met bases en corinthische kapitelen in wit marmer. Op één van de zuilen aan de zijkant (de middelste links) zijn graffiti-afbeeldingen zichtbaar van beelden (Hercules, Nemeïsche leeuw etc.), die misschien van hieraf te zien zijn geweest.

Bovenaan de zuilen (zie foto hieronder) zijn schuine strepen zichtbaar, die de sporen zijn van touwen waarmee men tevergeefs getracht heeft de zuilen omver te trekken en de tempel te laten instorten om de materialen te hergebruiken.
 
Tempel van Antoninus en Faustina